Gratis verzending boven €99

Gratis persoonlijk advies op maat

Jouw winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Mijn huid + tips om je huid te optimaliseren

Naar aanleiding van een video die wij laatst postten op de Klaever Health Instagram kreeg ik veel complimenten en vragen over mijn huid. Daarom op veler verzoek, een blog over ‘de huid’, welke stappen je kunt zetten om je huid te optimaliseren en wat mijn routine is om mijn huid te ondersteunen.

Let’s take this back…

Zo’n 15 jaar geleden kreeg ik last van allerlei ontstekingen in combinatie met roodheid. Ik wist niet wat me overkwam! Ik herinner me dat een vriendin de symptomen Googelde (gewoon omdat het kon) en tot de conclusie kwam dat het waarschijnlijk Rosacea was. Na een bezoekje aan de huisarts werd dit helaas bevestigd. Rosacea is een ongelooflijk vervelende huidklacht die bij mij op de meest bizarre momenten voor enorme rode opvlammingen in combinatie met vervelende ontstekingen zorgde.

Ik schaamde me voor m’n huid en wilde zo snel mogelijk van de Rosacea afkomen. De huisarts schreef verschillende pittige antibiotica crèmes, kuren en pillen voor. Steeds een heftigere variant. Dit waren vooral tijdelijke oplossingen waarna de klachten erger terugkwamen. Na dit een lange periode te hebben gedaan besloot ik met alles te stoppen. Mijn huid was volledig uitgedroogd, nog steeds heel onrustig en helaas ook een stuk dunner geworden. Daarbij had ik als kers op de taart een gevoeligheid bij gekregen voor het ontwikkelen van pigment.

Het stoppen met ‘alles’ heeft een bizarre impact gehad. Mijn huid werd steeds rustiger en leek zichzelf te herstellen. Alleen van de pigmentvlekken kwam ik maar niet af. Tot een vakantie in Thailand van 4 weken. Een redelijk spannende trip huid-technisch gezien. Ik liep er altijd rond met factor 50 en ging nergens heen zonder parasol. Want ‘oh mijn huid’. De laatste 10 dagen van de vakantie stonden in het teken van relaxen in het Zuiden. Een paradijselijke omgeving waarop ik een moment van bewustwording had en dacht ‘wtf’. Ik leef al jaren in de schaduw, altijd onder bescherming. Ik ben op een tropisch paradijs en het enige waar ik mee bezig ben is de bescherming van m’n huid en het voorkomen van pigmentvlekken.

Ik heb de parasol niet meer aangeraakt en ben een stuk relaxter geworden met het smeren van zonnebrandcrème. En bizar, na jaren van schaduw en bescherming had ik nagenoeg geen last van pigmentvlekken!

Zoals je kunt lezen is mijn huid de afgelopen jaren best een thema geweest. Ik wist in die tijd nog maar weinig over gezondheid en welke andere mogelijkheden ik had om mezelf te ondersteunen. Desondanks merkte ik dat het pad dat ik bewandelde niet de juiste was. Het interessante was dat beide problemen, zowel de rosacea en de pigmentvlekken enorm verminderen toen ik me er mentaal bij neerlegde.

Omdat mijn huid zo lang zo’n uitdaging is geweest is het nog steeds wel eens lastig om niet kritisch naar mezelf te kijken. Ik denk dat het vergelijkbaar is met iemand die heel veel is afgevallen maar nog steeds het gevoel heeft in z’n oude lichaam te leven. Ik geloof zeker dat je huid een weerspiegeling is van je gezondheid. Maar voor mij staat het vast dat dit verder gaat dan het fysieke lichaam ‘an sich’. Een gezonde huid is wat mij betreft ook een reflectie van wat er op mentaal en emotioneel niveau gaande is.

Uiteraard deel ik graag mijn tips met jullie van de dingen die ik in de loop der jaren ben gaan doen om mijn huid te ondersteunen:

 • Een gezond voedingspatroon is uiteraard het halve werk. Ik eet bijna volledig plantaardig. Ik wil niet zeggen dat dit per se het beste voedingspatroon is voor iedereen maar voor mij werkt het. Ik let erop dat ik voldoende vitamines, mineralen, vetzuren en eiwitten binnenkrijg. Dit kan een uitdaging zijn als je plantaardig eet dus wees je daar bewust van. Zeker een tekort aan B-vitamines, eiwitten, omega 3 en zwavel kunnen huidproblemen geven.
 • Ik hou de 80/20 regel aan voor wat betreft het buiten de lijntjes kleuren ;). Ik ben namelijk ook gek op pizza, rode wijn, patat en nog zoveel meer. Een te fanatieke mindset is nooit goed voor je huid. ;)
 • Meer groenten is beter! Ik maak wekelijks verse juices en soepen om meer groenten binnen te krijgen. Mijn favoriete juice is komkommer, bleekselderij, citroen, gember en olijfolie, vaak voeg ik extra greens toe. Soepen en juices zijn voor mij tevens een uitkomst om groenten binnen te krijgen die ik zelf niet per se graag eet. Zoals bleekselderij, wortels en bieten.
 • Ik neem een aantal keer per week een alkaliserend bad. Voert zuren en afvalstoffen af en werkt daarmee heel goed voor de huid. Ik doe dit vaak in combinatie met een alkaliserend masker. Verzurende factoren zijn ongezonde voeding, stress, te hard en te vaak sporten, negatieve gedachtes en onzuivere lucht.
 • Ontspanning is een ontzettend belangrijke. Cortisol (stresshormoon) is een killer voor de huid. Ik begin m’n dag bijna dagelijks met een mediatie, wandel heel veel met m’n hond en ga dus frequent in bad. Ook haal ik ontspanning uit koken en andere simpele taken. Daarnaast ben ik sinds kort (weer) begonnen met chanten. Een soort actieve vorm van mediatie. Ik denk dat het mijn voordeel is dat ik niet snel in de stress schiet maar dat het desondanks heel belangrijk is om bewuste ontspanningsmomenten in te bouwen.
 • Gezonde darmen zijn echt een essentie voor een gezonde huid. De meeste huidklachten vinden hun oorsprong in de darmen doordat er een disbalans is in de flora, slijmvliezen, histamine spiegels en- of dat er sprake is van ontstekingen. Wil je klein beginnen? Pak dan eerst eens je voedingspatroon aan en breng intoleranties in kaart. Dit kan echt een positief verschil maken.
 • Ik neem bijna dagelijks een hoge dosering omega 3, vitamine A en E (naast m’n andere supplementen).
 • Wees voorzichtig met de zon. Ondanks dat ik er een bepaalde periode te fanatiek mee om ben gegaan denk ik wel dat ik er nu deels de vruchten van pluk. Ik heb vanaf m’n 20e altijd factor 50 op m’n gezicht gesmeerd. De laatste jaren ben ik er meer flexibel in geworden maar ik erken de belangrijkheid ervan zeker.
 • Exfoliate! Er ging een wereld voor me open toen ik hiermee begon. You know when you know.

Op mijn to do lijst voor ondersteuning van m’n huid staan:

 • Bindweefselmassage!
 • Bezoekje aan m’n huidtherapeut voor een update rondom de producten die ik gebruik.
 • Eerder naar bed. Een gemiddelde van 8 uur per nacht doet toch wel echt wonderen. Werk aan de winkel dus.
 • Een intolerantie onderzoek in combinatie met een check up van verschillende bloedwaardes. De laatste keer dat ik dit gedaan heb is 3 jaar geleden. Toen kwamen er geen intoleranties naar boven en waren m’n waardes prima maar dit kan natuurlijk ‘over time’ veranderen.

En ja natuurlijk sluit ik deze blog af met dat elke huid anders is en dat wat voor mij werkt niet voor jou hoeft te werken. Ga vanuit liefde met je huid om en, okee, vergeet vooral niet genoeg water te drinken ;). Heb je vragen over dit thema? Mail gerust naar stefanie@klaever-health.nl, ik denk graag met je mee over jouw situatie.

Vorige post
Volgende bericht